Datum: 24.Januar 2016 god.

Maršuta: Danilovgra-Markovina-Vrh Garča-Markovina-Danilovgrad

 

Učesnici: PSK Prekornica : Nebojša Kalezić, Milutin Lakić, Stojan Jovanović, Zoran Radulović, Nikola Ćipović, Marina Nikač, Ivan Koljenšić i Miro Simonovic ;
Ostali klubovi :Visokogorci: Milan Radović, Jelena Radović; PSK Neven: Nevena Đuranović i Jasna Đuranović a do pojila Lere clanovi Montenegro Tima Vesna i Vesko.

 

Opis akcije: Danas je održan četvrti memorijalni uspon Irena Koljenšić Poleksić. Memorijal koji je više puta odlagan zbog nevremena koje smo imali prvih nedelja januara, kiše, snijega i jakog vjetra danas je izveden uspješno.

Učesnici Memorijala su i ove godine zajedno sa planinom sigurno i lako ispeli označenu stazu iako praćeni vjetrom koji nas je povremeno, u naletima ipak podsjećao da dobro pazimo na svaki korak ali i da dišemo dublje, šire, bolje. Garač sa kojim je većina nas odrasla, strm iznad Bjelopavlićke ravnice, u djelovima obrastao šumom i pokriven žbunjem nam je i danas dozvolio jedno iskustvo više, jedno sjećanje ljepše. Gubljenje visine i ponovno penjanje sa jugozapadne strane iz sela Gornja Markovina, drača i grana koji se kače i prosto zaustavljaju da se stane, da se pogleda okolo, da se vidi očima i udahne plućima planinska zimska idila, prolazak pored ledom ucrtane i tihe vode i izlazak na stranu koja širi oči, pluća i dušu doveli su nas do ploče. A Irenina ploča je tu i ime i godina i citat i duša zauvijek na ovim visinima. Položili smo cvijeće i zapalili svijeće i nekako dugo a opet premalo vremena smo ostali tu da bez riječi pravimo društvo, osjećamo, mislimo, želimo, nadamo se i sjećamo. Nastavili smo uspon sigurno strmim stranama i oštrim malim i velikim stijenama i sitnim kamenjem posutim i prekrivenim suvim, praškastim na mjestima dubokim bijelim i čistim snijegom.

Jak vjetar nas je dočekao na samom vrhu ali to nije spriječilo našu grupu da planinarskom željom i voljom i duhom napravi predah, da se osvježi, da udahne uspjeh, napravi fotografiju i upiše u planinarsku knjigu popeti četvrti memorijalni uspon Irena Koljenšić Poleksić.


Izvještaj napisala: Marina Nikač